Groente- en fruitsoorten

Er bestaan ontzettend veel groente- en fruitsoorten. Sinds het begin van de 20ste eeuw is het aanbod goed op gang gekomen. Vooral vanaf de jaren zestig zijn er in Nederland veel soorten bijgekomen, bijvoorbeeld door import.

Indelingen

De verschijningsvormen van groente en fruit zijn heel divers: van bladgroenten tot stengelgroenten, wortels en knollen, kolen, peulvruchten, steenvruchten tot zacht fruit. Groenten worden wel ingedeeld naar kleur: groene bladgroenten (zoals spinazie, sla en andijvie) en oranje/gele soorten (zoals wortels, tomaten en paprika). Soms worden ze aangeduid met de familienamen. Zo behoren koolsoorten en spruitjes (inclusief broccoli) tot de crucifere of brassica-familie en zijn ui, prei en selderij leden van de allium-familie.

Aardappels en gedroogde peulvruchten

Groenten zijn plantaardige gewassen met eetbare delen. Ook aardappels kunnen tot groente gerekend worden. Toch tellen ze niet mee voor de groenteconsumptie. Omdat ze vooral zetmeel leveren, worden ze in Nederland als aparte productgroep beschouwd. Gedroogde peulvruchten (witte en bruine bonen, kapucijners en dergelijke) worden in de voedingsvoorlichting ook niet tot groente gerekend maar tot de koolhydraatrijke producten.

Fruit en vruchtgroenten

Onder fruit of vrucht wordt het eetbare deel van een zaadplant verstaan. In die zin zijn tomaten, komkommers en paprika’s vruchten, maar meestal worden ze gezien als (vrucht)groenten, net als verse peulvruchten.